• Home
 • Home
 • Original article: http://accessibleculture.org/articles/2011/04/html5-aria-2011/

  Минатата година, во HTML5, ARIA улоги, и читачи на екран март 2010, фрлив поглед на тоа како тогаш тековната читачи на екран се однесувал со некои од делот елементи HTML5 и сродни WAI-Ариа документ и историска улога. Сега кога сите големи читачи на екран видел некои значајни промени, и двете Firefox 4 и Internet Explorer 9 свечено беше пуштен на слобода, јас дознаам дека е време да се изврши повторно на преглед и да видиме што, ако ништо друго, не се сменило.

   

  Ажурирање (21 август, 2011): Види најновата надградба Стив Фокнер на читачи на екранот и ARIA знаменитости.

   

   

  Читачи на екран

   

  Овојпат, тестовите се изведуваат со помош на следниве читачи на екран:

  §  JAWS 12

  §  NVDA 2.011,1

  §  Прозорец-Очи 7.5

  §  SAToGo 3.2.197

  §  VoiceOver 3

  §   

  Секоја од Windows-базирани читачи на екран на беа тестирани во двете FF4 и IE9, со исклучок на SAToGo, кој работи само со Internet Explorer.

  Најновата верзија на VoiceOver во Mac OS X 10.6.7 беше тестирана во Safari 5.0.4.

   

   

  Тест случаи

   

  §  Само HTML5

  §  HTML5 Плус ARIA Улоги

  §   

  Како што беше случај со претходните истражувања, постојат два тест случаи. Првиот се одликува со едноставен страница со користење на само HTML5 разделување и неколку други семантички елементи. Вториот ефикасно репродуцира истата страница, но се однесува ARIA обележје улоги, а две документ структура улоги.

  Особено, елементи HTML5 вработени во тест случаи се:

  ·         header

  ·         nav

  ·         section

  ·         article

  ·         aside

  ·         footer

   

  Улоги аријата употребени во вториот тест случај се:

  ·         application

  ·         article

  ·         banner

  ·         complementary

  ·         contentinfo

  ·         main

  ·         navigation

  ·         region

   

   

  Јас се вклучени во една историска улога што ја оставив минатиот пат, имено,application Згора на тоа, бидејќи на HTML5 анотации за помошна технологија производи одредува region како ARIA улога стандардно подразбира за sectionелемент, сум експлицитно се доделени од овој документ структура улога на еден одsection ОК на вториот тест случај. Тоа е веројатно дека оваа улога ќе видите многу употреба, но за доброто на тестирање што се случува кога таа се користи, сум отишол напред и да се додава. Исто така, наведуваат дека, како што е предложено воспецификација за region Јас додадов една aria-labelledby атрибут кој упатува наregion е поврзана наслов.

  Конечно, јас сум исечените голем дел од текстот ваше и непотребно дуплирање на одделни елементи што беше присутна во претходните верзии на овие тест случаи.

   

   

  Резултат Резимеа

   

  Следниве претставува некои коментари на нови однесување FF4, заедно со сумирани коментарите на главните наоди за секој читач на екранот. Детални резултати за секој тест случај се достапни подолу.

  Firefox 4 е ново однесување

  Работи со FF4 се нешто интересно, како што е сега изложува, преку IAccessible2 API, пристапност, сите nav header и footer елементи како што navigation banner иcontentinfo знаменитости, соодветно. Иако ова однесување е во ред за navелементи, тоа не е сосема точно за header и footer

  Спецификација аријата јасно се забележува дека секој документ треба да има само еден banner и еден contentinfo обележје. Со изложување на секој header и footerна овој начин, страници со повеќе од еден на било кој од овие, што не е невообичаено, ефикасно ќе имаат повеќе banner и / или contentinfo знаменитости колку што поддршка помошна технологија е загрижен. Таков е случајот со NVDA 2011,1.

  За среќа, на Mozilla е добро свесни за оваа ситуација, за која постои извештај за бубачка, а тоа е веројатно да се очекува дека тоа ќе се реши наскоро доволно во претстојните порака. Идеално, само header и footer елементи се најде во корен елемент разделување на документот ќе бидат изложени како banner и contentinfoзнаменитости. Во секој случај, Мозила го заслужува пофалби за почнува со спроведување на овој вид на поддршка на пристапност за основните елементи на HTML5 со стандардните подразбира ARIA семантика.

   

   

  Како читателите екран Дали

   

  NVDA 2.011,1

  NVDA повторно е јасен победник овојпат. Додека неговото однесување во FF4 соheader и footer елементи и тоа идентификување на секој еден како banner иcontentinfo обележја, е помалку од идеален, тоа е важно да се напомене дека ова е прашање на Firefox, а не NVDA прашање. Инаку, NVDA среќно чита сите содржини од двата случаи тест во FF4.

  NVDA во IE9 не е лошо, но работите се тешко дека одлично. Со HTML5 Плус ARIA Улоги тест случај, NVDA во IE9 вели дека зборот "уреди" пред читањето на секоја линија на текст, на пример, Уреди Заглавие ниво два, членови Секција; Уредување, линк, Скокни до алка во член А; Уредување, Заглавие Ниво 3, член на ....

  NVDA исто така, обезбедува навигација со обележје (преку копчето за Д), движејќи се фокусира да и најавија подразбира navigation banner и contentinfo знаменитости во HTML5 Само тест случај, како и сите експлицитно идентификувани знаменитости во вториот HTML5 Плус ARIA Улоги тест .

   

   

  Ажурирање (21 август, 2011): Имајте на ум дека NVDA 2011,1 во FF4 (и NVDA 2011,2 во FF6 за тоа прашање) не дава обележје за навигација за да објавиме илиapplication знаменитости.

   

   

  JAWS 12

   

  JAWS однесува идентично како во FF4 и IE9. Таа не прави ништо посебно со едноставни HTML5 елементи од првиот тест, но не, во вториот тест, објави сите експлицитно идентификувани обележје улоги: application banner complementarycontentinfo main и navigation Понатаму, вилиците најавува аријата документ улоги структура, article и region како обележја.

  Како NVDA, во вториот тест, вилиците нуди историска навигација (преку Клучот) до сите експлицитно идентификувани ARIA обележје улоги, како и на две документ структура улоги, article и region која JAWS подеднакво смета знаменитости.

  Од големо значење, вилици 12 поправки на Firefox и header бубачка од која JAWS 10 и 11 страдаат, при што сите содржини содржани во тој елемент беше ефикасно невидлив за JAWS кога се користи со Firefox.

   

   

   

  Прозорец-Очи 7.5

   

  Со својата најнова верзија, прозорец-Очи се уште се борат со HTML5. Во FF4, резултатите беа во ред со двете тест случаи, во кои сите содржини бил достапен и читај како што се очекува, дури и ако за прозорец Очи нема најави или елементите HTML5 или ARIA улоги.

  Кога станува збор за прозорец Очи во IE9, сепак, резултатите се многу вознемирувачки.Толку вознемирувачки, всушност, дека јас многу би го цениме нивната потврда од страна на други корисници. Накратко, прозорец-Очи чини дека страдаат некои сериозни тешкотии со двете тест случаи. Со HTML5 Само тест случај, тоа целосно нереално ги листите на оваа страница, од кои постојат само две, а за прозорец Очи наоѓа пет. Таа исто така открива само едно подрачје, кои всушност и не е тарифен број, а на страница всушност содржи шест наслови.

  Со вториот тест со ARIA улоги, прозорец-Очи правилно идентификува двете листи, но не сосема правилно препознае содржината на овие списоци. Што наоѓа два наслова на страницата на овој тест, но повторно, ниту од насловите што ги идентификува се актуелни наслови на оваа страница. Конечно, таа го наоѓа три непостоечки рамки, за само два од кои тоа обезбедува навигациски пристап.

  Прозорец-Очи не обезбедува кратенки на тастатурата за движење по обележје.

  Непотребно е да се каже, за прозорец Очи 7,5 во IE9 е неизвесна комбинација каде HTML5 HTML5 или во комбинација со ARIA улоги се загрижени. Што точно се случува бара понатамошно истражување, но прозорец-Очи проблем "со списоци, особено кога се применуваат ARIA улоги, забележан порано.

   

   

   

  SAToGo 3.2.197

   

  Бидејќи SAToGo јасно најавува дека само може да обезбеди комплетна говорниот инструкциите, ако имате потреба при користење на Internet Explorer, ми се тестира само IE9. Со првиот тест, го прочита и обезбеди лесен пристап до сите содржини.Меѓутоа, со Улоги страница HTML5 Плус ARIA, кога се чита преку целата страница со помош на "велат дека сите" команда или копчињата со стрелки, двете articleелементи не се чита, но секој е најавен како уредување текст, празно. Сепак, ако се користи на копчето Tab за да се движите низ focussable предмети на страницата, SAToGo запира на секоја article се наведува во својата содржина како да беа сите само едноставен текст, а потоа завршува со зборовите уредување текст, празно.

  SAToGo нуди историска навигација (преку Клучот) за banner navigation mainapplication и contentinfo знаменитости, но не и complementary обележје. И тоа не го објави вид на пресвртница, кога толку навигацијата.

   

   

   

  VoiceOver 3

   

  Со првиот тест случај, VoiceOver чита и обезбедува пристап до сите содржини, но не ги објавуваат или правите ништо посебно со елементи HTML5.

  Своето однесување со вториот тест е иста, освен што, кога се чита преку страната со помош на "Прочитајте ги сите" команда (Ctrl + Опција + A), aria-labelledbyатрибут на section со role="region" се чини дека предизвика VoiceOver постојано да го објави на вредноста на референтни етикета, во овој случај, "членовите Дел", по практично секој јазол во рамките на таа section Отстранување на aria-labelledbyатрибут спречува тоа.

  Додека VoiceOver во iOS 4 дава обележје навигација, оваа функција не се појави да биде достапен во Mac OS X верзија на VoiceOver.

   

   

  Детални резултати

  Освен ако не е поинаку наведено, на екранот читателот ја чита и обезбедува пристап до сите содржини на страница во секој тест случај.

   

   

  HTML5 Само Тест

  Читач на екранот

  FF4

  IE9

  Сафари 5.0.4

  NVDA

  §  објавува nav елементи што се навигација обележје

  §  објавува секоја headerелемент како банер обележје

  §  објавува секој footer елемент како contentinfo обележје

  §  не го објави sectionarticle или aside елементи

  §  навигација со ознака за место во подразбира nav header иfooter знаменитости

  §  прави ништо посебно со елементи на HTML5

  N / A

  JAWS

  §  прави ништо посебно со елементи на HTML5

  §  прави ништо посебно со елементи на HTML5

  N / A

  Прозорец-Очи

  §  прави ништо посебно со елементи на HTML5

  §  Постојат само две листи на страницата, но ние го идентификува пет листи:

  o    првиот елемент од листата, под насловот "тест случаи" не се идентификувани како дел од листа, додека вториот елемент од листата е (Листа со 1 точка 1)

  o    листата, под насловот "HTML5 Само" е идентификувана како листа на две ставки (Листа 2 со 2 прилози)

  o    пред насловот "Член А", ние го идентификува празна листа (список со 3 0 статии)

  o    само пред aside во "Член А", ние го идентификува празна листа (список со 4 0 статии)

  o    само пред последниот footer на страницата, НИЕ идентификува празна листа (листа 5 со 0 статии)

  §  признава еден наслов на страница, празен прво ниво движи некаде помеѓу линк и footer во "Член Б"

  N / A

  SAToGo

  N / A

  §  прави ништо посебно со елементи на HTML5

  N / A

  Глас преку

  N / A

  N / A

  §  прави ништо посебно со елементи на HTML5

   

   

  Детални резултати за HTML5 Само Тест

  HTML5 Плус ARIA Улоги Тест

  Читач на екранот

  FF4

  IE9

  Сафари 5.0.4

  NVDA

  §  исто однесување

   како HTML5 Само

  §  дополнително објавува

   сите експлицитно идентификувани

   обележје улоги:applicationbanner

  complementarycontentinfomain

  иnavigation

  §  не ги објавиapplicationобележје

  §  не го објави документот структура улоги:articleregion

  §  навигација со ознака за земја на навестенитеnav header и

  footerзнаменитости, како и сите експлицитно идентификувани знаменитости

  §  исто однесување

   како HTML5 Само

  §  дополнително, вели

   "уреди" пред читањето

   на секоја линија на текст,

   например, УредиЗаглавие

   ниво два, членови Секција;

  Уредување, линк, Скокни до

   алка во член А; Уредување,

   уредување, Заглавие Ниво 3,

   член на ...

  N / A

  JAWS

  §  исто како и во IE9

  §  објавува сите експлицитно

   идентификувани обележје улоги:

  applicationbanner

  complementarycontentinfo

   mainи navigation

  §  исто така, најавува документот

   структура улоги, article и

  region како обележја

  §  навигација со обележје на сите

   историска улога, како и улогите

   структура две документ кој JAWS

   смета знаменитости

  N / A

  Прозорец-Очи

  §  исто како и во HTML5 Само

  §  Ние правилноидентификува само

   две листи, но:

  o    НИЕ смета првата листа под

   "тест случаи" да содржи само

   една точка, оној со врската

  o    втората листа е правилно

   препознаена како листа на две

   ставка

  §  НИЕ погрешно препознава два наслова

   на оваа страница: Текстот не-насловот

   "Vivamus placerat" во "Член А" се смета

   за h3 како што е текстот "Aliquam vehicula

   Хусто ут metus" во "Член Б"

  §  Покрај тоа, додекание се најавува дека од

  страната има три рамки, тоа обезбедува

   само навигациски пристап до две, едно

   суштество на "членовите Секција"section

   елемент, и еден што го нарекуваПримена

   наСекцијата Батон дека не прави ништо рамка

  N / A

  SAToGo

  N / A

  §  исто како HTML5 Само, освен тоа дека, кога

   се чита преку страната со помош на "велат

   дека сите" команда или копчињата со стрелки,

   секојаarticle содржина елементи "не се чита,

   но колективно објави само како уредување текст,

   празно

  §  Меѓутоа, ако се користи копчетоTab, SAToGo

   запира на секоја articleсе наведува во

   својата содржина како тоа да е само

   едноставен текст, завршувајќи соедитирање

   на текст, празно

  §  навигација со обележје наapplicationbannercontentinfo

   mainи navigationзнаменитости, но не и complementaryобележје

  §  не го објави вид на пресвртница, кога навигацијата со обележје

  N / A

  Глас преку

  N / A

  N / A

  §  исто како HTML5 Само,

   освен дека во "Прочитајте

   ги сите" на владата, на

   aria-labelledby на

   section со role="region"

   прави VoiceOver објави

   вредноста на референцирани

   етикета по практично

   секој јазол во рамките на таа

   section На пример,

   VoiceOver чита членовите

   Секција;Скокни до поврзат

   во членот А, членовите

   Секција, врската; Член А,

   Vivamus placerat, членови

   Секција; Libero ut convallis

   elementum, членови Секција,

   линк, членовите Секција;

   Ова е дел од текстот во

   настрана, членовите Дел

   .... Откако тоа се добива

   на крајот наsection се

   вели зборот "регион", што

   е ARIA документ структура

   улога доделени на section

   Отстранување на

   aria-labelledby атрибут

   спречува VoiceOver го прави

   ова, и од се спомне дека

   section е "регион"